تاریخچه و روسای ایستگاه ها

این مرکز مشتمل بر سه ایستگاه تحقیقاتی و یک پایگاه تحقیقاتی می‌باشد که به شرح ذیل تشریح می گردند.

ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان:

در سال 1367 تاسیس گردید. در فاصله 20 کیلومتر از شیروان بطرف فاروج و روبروی روستای برزل آباد قرار دارد و مساحت آن 85 هکتار است. فعالیت شاخص آن برروی محصولات کشاوزی دیم شامل غلات ،حبوبات ،گیاهان علوفه ای و دانه  های روغنی  بوده  و تنها ایستگاه دیم در شمال شرق کشور تحت شرایط خشک و نیمه خشک می باشد. نام رؤسای ایستگاه به ترتیب انتصاب:1-دکترعظیم‌زاده 2-مهندس ملک مسعود احمدی 3-مهندس الیاس نیستانی

ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی  سیساب:

در سال 1364 تاسیس کردیده است . در محدوده جغرافیائی شهرستان بجنورد و در فاصله 45 کیلومتری شرق آن در منطقه ای به نام تخته نوده قرار دارد و  با دارا بودن 365 هکتار یکی از ایستگاههای شاخص کشور در شرایط نیمه استپی است که در زمینه منابع طبیعی(گیاهان مرتعی، گیاهان داروئی)، تلفیق دام و مرتع ، تولید بذور پرورشی غلات و حبوبات در شرایط دیم  نقش مهمی را ایفا می نماید. نام رؤسای ایستگاه به ترتیب انتصاب: 1-مهندس طوخی(تبعه افغانستان)   2-مهندس محمود یوسفی 3-   مهندس خداداد عابدی 4-مهندس علی بزرگمهر 5-مهندس یوسفعلی گریوانی 7-دکترعلی اکبر عامری  7-مهندس الیاس نیستانی

ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهنه کند:

 در سال 1369 تاسیس گردید. در شمال غرب شهر بجنورد با فاصله 4 کیلومتری از آن قرار دارد.  دارای 2/13هکتار عرصه آبی می باشد و محل استقرار کنونی مرکز تحقیقات نیز است . این ایستگاه در زمینه درختان سریع الرشد( بید و صنوبر)، گیاهپزشکی ، اصلاح و تهیه نهال و بذر( زراعت و باغبانی) ، خاکشناسی ، حفاظت خاک و آبخیزداری ، ثبت وگواهی بذر و نهال و همچنین گیاهان داروئی فعالیت دارد. نام رؤسای ایستگاه به ترتیب انتصاب:1- مهندس خداداد عابدی

2- مهندس علی بزرگمهر3-دکتر حجت‌الله ربانی نسب 4-مهندس محمد سامانی 5-مهندس اسماعیل ایزانلو

پایگاه تحقیقات پخش سیلاب و آبخوانداری جاجرم:

در سال 1376 تاسیس گردید. این پایگاه با حدود 550 هکتار عرصه در ضلع شمال غرب با فاصله 4 کیلومتری از شهر جاجرم واقع شده است و عمدتا در زمینه تاثیر پخش سیلاب بر روی آبهای زیر زمینی و همچنین وضعیت کمی و کیفی رستنیها و تغییرات فیزیکی و شیمیائی خاک فعالیت دارد که به لحاظ آبگیری و عملکرد پخش آب و نفوذ، یکی از ایستگاه های شاخص می باشد و با هدف انجام فعالیتهای پژوهشی احداث شده است.

نام رؤسای پایگاه به ترتیب انتصاب:1- مهندس خداداد عابدی 2-عابدین یگانه 3-مهندس علی اصغرکلانتری4-مهندس بزرگمهر 5- مهندس ایزانلو 6-مهندس صادقی

 


تاریخچه مرکز و روسای سابق

capture.pngcapture1_6383054430995937910.png

تشکیلات اولیه مرکز

قبل از تفکیک استان‌های خراسان به سه استان، مجموعه ایستگاه‌های این مرکز در قالب دو ایستگاه مستقل و یک پایگاه آبخوان‌داری و پخش سیلاب مدیریت می‌شد. ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بجنورد شامل دو مزرعه تحقیقاتی (کهنه کند و سیساب) و ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان که وابسته به مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور است. پایگاه پخش سیلاب جاجرم نیز زیر نظر پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در شهرستان جاجرم فعالیت می نماید. بنابراین پس استقلال مرکز تحقیقات، ساختار تشکیلاتی مرکز با همین مجموعه و پست‌های در اختیار نیروهای مستقر، تشکیل شد. پس از پیگیری‌های لازم و گذشت دو سال پست مسئولیتی رئیس و معاونین مرکز و تعدادی پست کارشناسی به این مرکز ابلاغ شد و در نهایت در مورخ 16/02/92 تشکیلات مصوب با ساختار تشکیلات مرکز تحقیقات شامل ستاد مرکز، سه ایستگاه مستقل، کهنه کند، سیساب ودیم شیروان به همراه 5 بخش تحقیقاتی و سه گروه تخصصی ابلاغ گردید.

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی

با تفکیک استان خراسان به سه استان خراسان جنوبی، رضوی و شمالی در سال 1384 پیگیری جدی در زمینه استقلال مرکز از مرکز تحقیقات خراسان رضوی از سوی رئیس سازمان (دکترگریوانی) و رئیس ایستگاه تحقیقات بجنورد (علی بزرگمهر) و مکاتبات انجام گرفته از سوی استانداری و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و موافقت سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در نهایت مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی در مورخ 14/10/85 تأسیس شد.

مرکز آموزش جهاد کشاورزی خراسان شمالی

مرکز آموزش جهاد کشاورزي خراسان شمالي در سال 1384 تأسیس و اولین رئیس مرکز آقای یونس متولی حقیقی منصوب شدند که تا موعد بازنشستگی در سال 1393 این مسئولیت را به عهده داشتند. اين مرکز در شهرستان بجنورد (مرکز استان خراسان شمالي) واقع می‌باشد . فعاليت‌های آموزشی این مرکز تا سال 86 فقط در زمینه آموزش های بهره برداران، کارکنان و کار ودانش فعالیت داشت که از بهمن 86 با جذب دانشجو فعالیت در علمی کاربردی نیز آغاز شد. در همین راستا در سال 1386 موفق به پذيرش دانشجو در سه رشته پرورش گاو، پرورش زنبورعسل و امور اداري در مقطع کارداني شد که بتدریج رشته های کاردانی امور زراعی و باغی، گیاهان داروئی، مکانیزاسیون کشاورزی، امور تعاون، بهداشتیار دامپزشکی  و کارشناسی  پرورش گاو، مکانیزاسیون کشاورزی و امورتعاون اضافه گردیدند

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان شمالی

در مهرماه سال 1393 بر اساس مصوبه هیئت امناء سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی و مرکز آموزش جهاد کشاورزی خراسان شمالی در یکدیگر ادغام و به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی تغییر نام یافت و آقای دکتر حجت‌الله ربانی نسب به عنوان اولین رئیس آن منصوب شدند. در ذیل به تفکیک تاریخچه هریک از مراکز ارائه می گردد.

 


تاریخچه پژوهشی مرکز

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی از بدو تأسیس تا تاریخ تدوین تاریخچه موفق به اجرای حدود 300 طرح تحقیقاتی در حوزه‌های گیاه‌پزشکی، اصلاح و تهیه نهال و بذر، خاک و آب، جنگل‌ها و مراتع، حفاظت خاک و آبخیزداری، و کشاورزی دیم شده است.

اولین طرح کشاورزی مقایسه ارقام گندم دیم در زمینه زراعت دیم می‌باشد که همزمان با تشکیل ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شمال خراسان در سال 1364توسط  دکترگریوانی، دکترکوچکی و دکتر راشد محصل انجام گرفت. در زمینه منابع طبیعی نیز اولین طرح بررسی پویایی مرتع در مراتع نیمه استپی بود که توسط دکترکوچکی، دکترگریوانی و مهندس یاوری که در سال 1369 و پس از تفکیک وظایف جهاد سازندگی و وزارت کشاورزی انجام گرفت.

با توجه به تعداد نیروهای محدود در این مرکز، فعالیت‌ها و موفقیت‌های کسب شده به صورت گروهی و با مشارکت تمامی همکاران بوده است. لیکن می‌توان از محققینی که علاوه بر موفقیت‌های علمی در شکل‌گیری و توسعه فضاهای پژوهشی و تجهیز آن نقش ارزشمندی داشته‌اند یاد نمود. تشکیل اولین ایستگاه تحقیقاتی در محدوده استان خراسان شمالی با پیگیری دکترگریوانی و همکاری مشترک وزرات جهادسازندگی و دانشگاه فردوسی در سال 1364 انجام شد.

بر اساس پیگیری دکتر عظیم‌زاده ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان را زیر نظر وزارت کشاورزی در سال 1370 راه‌اندازی گردید.

بر اساس پیگیری مهندس خدادادعابدی ایستگاه تحقیقات کهنه کند بجنورد در سال 1370 راه اندازی شد. در سال1370آقای مهندس احمدیان یزدی نیز پایگاه تحقیقات پخش سیلاب و آبخوانداری شهرستان جاجرم را طراحی و اجراء نمودند.
این مجموعه تا سال 1386 ذیل تشکیلات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان فعالیت داشته و در دی ماه سال 1386 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی با پیگیری آقای مهندس علی بزرگمهر تاسیس و ایشان به عنوان اولین سرپرست مرکز معرفی شدند.


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0